Jos Bouveroux: het algemeen belang

Deze campagne is begonnen met een minder fraai beeld van de politiek en van sommige kandidaten. Gelukkig is het tij gekeerd maar sommigen kunnen het niet laten.
Neen, ik ga geen namen noemen maar wat te denken van een kandidate die openlijk zegt: “Want ik wil vooral naar het Vlaams Parlement om iets voor mijn stad en voor mijn regio te doen. Dat zou mijn positie ook enorm versterken met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2012.” Open en bloot komt ze ervoor uit dat ze in het parlement slechts haar particuliere belangen zal dienen en dat haar schepenambt eigenlijk belangrijker is. Ik mag hopen dat het mens niet verkozen raakt maar ze heeft spijtig genoeg een verkiesbare plaats.

Dergelijke kandidaten zorgen ervoor dat het Vlaams Parlement soms een veredelde provincie- of gemeenteraad wordt genoemd terwijl het hoogste politieke orgaan van de Vlaamse deelstaat zich toch met het algemeen belang zou moeten bezighouden. Of ben ik te naïef?

Gelukkig zijn er nog andere kandidaten die zich wel interesseren voor het lot van de modale Vlaming en oplossingen voorstellen waar onze hele gemeenschap wat aan heeft. Hopelijk zijn zij na 7 juni in de meerderheid en zijn er slechts enkele verkozenen voor wie het privé-belang voorop staat.

Ook hoor en lees ik dat er geen écht thema is in deze campagne, dat eruit springt. Oh neen? Wat dacht u van een fikse economische en financiële crisis die de mensen schrik doet krijgen voor hun toekomst en die van hun kinderen. Dat lijkt me een serieus thema waarover snedige debatten gevoerd kunnen worden en waarover de verschillende partijen soms grondig van mening verschillen. Ik ben er zeker van dat vele kiezers wakker liggen van de crisis.

Dankzij onze sociale zekerheid en het bestaan van de Europese Unie met de eenheidsmunt, voelen we de gevolgen minder hard aan. Maar kan die sociale zekerheid overeind blijven in de huidige stormen? Of zal er beetje bij beetje aan geknabbeld worden en gaan we langzaam maar zeker naar het Angelsaksisch model?

Laat onze Vlaamse, Brusselse en Europese kandidaten daar eens serieus van wakker liggen. En niet van godbetert de gemeenteraadsverkiezingen van 2012.
Ex-hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst Jos Bouveroux is geboren met een politieke microbe. Zijn carrière als politiek journalist begon ten tijde van het Egmontpact. Op dit moment maakt hij voor Canvas een reeks documentaires over 30 jaar staatshervorming.

lees ook