M werd vaker een v en v ook vaker een m

In 2008 zijn 74 Belgen officieel van geslacht veranderd. Dat is 3 keer meer dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit een onderzoek van het programma Koppen. 51 mannen werden een vrouw, 23 vrouwen kozen ervoor om man te worden.
Het programma Koppen sprak met 2 Vlamingen die van geslacht zijn veranderd. In de marge van hun verhaal zochten de reportagemakers ook naar officiële cijfers.

Vorig jaar vroegen 74 mensen hun geslachtsverandering administratief aan. In 2007 waren er dat "slechts" 27. De opvallende stijging is een gevolg van de wetswijziging rond genderdysforie. Vroeger moest een rechtbank oordelen over een geslachtsverandering. Nu volstaat een doktersattest om de identiteitskaart aan te passen.

In Nederland zal de wet binnenkort wellicht nog een beetje verder gaan. Dan zouden transgenders ook administratief van geslacht kunnen veranderen zonder dat er een effectieve geslachtsaanpassing plaatsvond.

Of die regeling in Vlaanderen ingang zal vinden, is maar zeer de vraag. Een recente studie van de universiteit van Antwerpen toont dat het taboe op transseksualiteit nog erg groot is. 1 op de 4 transgenders die een operatie overweegt, vreest voor de reactie van de eigen familie.
De reportage van Koppen kunt u vanavond bekijken om 20.40 uur op Een.