Schuldeisers GM toch akkoord met bod?

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft een nieuw en iets beter aanbod gedaan om de obligatiehouders van General Motors te overtuigen om het herstructureringsplan van de autobouwer te aanvaarden. Een deel van de schuldeisers zou akkoord gaan met het voorstel.
De obligatiehouders werd eerder een aandeel van 10 procent geboden in het gereorganiseerde bedrijf in ruil voor hun 27 miljard dollar aan schulden, wat niet aangenomen werd. Daar komt nu ook de mogelijkheid bij om een extra 15 procent van het kapitaal te kunnen kopen.

Het nieuwe aanbod zou volgens GM al veel gunstiger ontvangen zijn. Een nieuwe deadline is opgelegd voor de obligatiehouders om zich uit te spreken. Ze moeten in voldoende grote getale hun steun voor het nieuwe plan duidelijk gemaakt hebben voor zaterdagavond.

General Motors vraagt wel dat de obligatiehouders geen verzet zouden aantekenen tegen een gerechtelijk akkoord. Daarmee geeft de autobouwer steeds duidelijker aan welke kant het zal uit gaan: via een gerechtelijk akkoord, een snelle doorstart nemen naar een nieuw en gezond GM.

Nog opmerkelijk in het voorstel is dat de Amerikaanse overheid 72,5 procent van de aandelen zou krijgen. Een nationalisering haast. Voor Opel mag dit allemaal weinig belang hebben, want de Europese GM-poot wordt losgekoppeld van het Amerikaanse moederbedrijf.