Weet voor wie u kiest op 7 juni

De stemmen moeten nog worden uitgebracht en geteld, maar veel partijen hebben intussen al zo hun idee over de coalitievorming. Enkele kleurencombinaties zijn al bij voorbaat uitgesloten. Weet waarvoor u kiest op 7 juni.
Wie op 7 juni het bolletje groen kleurt, kiest voor een regering die  in de eerste plaats de fiscale fraude aanpakt. "Anders stappen we niet in een regering", zei Antwerps boegbeeld Mieke Vogels gisteren in De ochtend 09. De Vlaamse liberalen schuiven een andere prioriteit naar voren: de jobkorting, en liefst nog een dubbele dan. Zonder jobkorting gaat Open VLD niet in de regering, zei Bart Tommelein vandaag.
Wie dus voor groen kiest, sluit meteen blauw uit, en vice versa. Mieke Vogels is immers heel duidelijk: Geen lastenverlagingen voordat de fiscale fraude wordt aangepakt. "Een jobkorting is een belastingverlaging. Kan dus niet."

Ook blauw-blauw is geen optie na 7 juni: Open VLD-topman Karel De Gucht sloot in De zevende dag uit dat zijn partij samenwerkt met Lijst Dedecker. "Ik zal nooit met die man aan tafel gaan zitten", klonk het. En ook de SP.A is geen voor de hand liggende partner, liet De Gucht weten. De liberaal ziet dan nog meer in een samenwerking met de caractèriels van de N-VA.

Die N-VA doet het intussen goed genoeg in de peilingen om te vertrouwen op de eigen kracht. Jan Peumans kelderde onlangs dan ook alle hoop op een hernieuwing van de kartelgelofte aan CD&V. "Ik heb gelezen dat Yves Leterme heimwee heeft naar het kartel", zei Peumans in De ochtend 09. "Ik denk dat dat berouw is na de zonde. Het is héél duidelijk te laat."

De SP.A zag na de uitlatingen van De Gucht dan weer haar kans schoon om zichzelf tot inzet van de verkiezingen uit te roepen. De kiezer heeft de keuze tussen een sociale regering of een rechtse regering, klonk het.

Links of rechts dus. Nochtans is de sfeer in het linkse partijkamp beneden alle peil. In Terzake 09 waren we getuige van een gepeperde discussie tussen SP.A-kopstuk Frank Vandenbroucke, SLP-voorzitter Geert Lambert en PVDA+-voorzitter Peter Mertens. "De SP.A vaart een verkeerde koers", klonk het. "Als u wil dat we het beter doen, verdeel ons dan niet", sneerde Vandenbroucke naar zijn linkse tegenstanders."

lees ook