"GM vraagt maandag chapter 11 aan"

GM zal maandag een gerechtelijk akkoord aanvragen, de zogenoemde chapter 11. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg.
Wanneer de autobouwer onder chapter 11 valt, is het beschermd tegen de schuldeisers en kan het makkelijker een doorstart maken in een afgeslankte versie.

Het grootste deel van de activa zou dan worden overgedragen aan de nieuwe onderneming. Daarnaast krijgt die nieuwe onderneming dan ook nog eens steun van de Amerikaanse overheid.

Om de grote schuldeisers gunstig te stemmen heeft GM gisteren een nieuw voorstel gedaan dat beter is dan het eerste bod. Naast 10% van de aandelen in het nieuwe bedrijf zouden ze de mogelijkheid krijgen om nog eens 15% extra aandelen te kopen.

Als GM effectief de boeken neerlegt is het het op 2 na grootste bedrijf uit de Amerikaanse geschiedenis dat op de fles gaat, na Lehman Brothers en Worldcom.

Het nieuwe bedrijf zou een doorstart maken, maar zonder het merk Pontiac. De merken Hummer en Saturn zouden worden verkocht, de samenwerking met 2.400 concessiehouders zou worden stopgezet.

Bruno Huygebaert