"Humanitaire ramp dreigt in Pakistan"

De Verenigde Naties waarschuwen voor een dreigende humanitaire ramp in Pakistan, waar de laatste weken zo'n twee miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen voor de oorlog tussen het leger en de taliban.
Het geweld in het noordwesten van Pakistan escaleert. Sinds vorige zomer zijn daar al een half miljoen mensen op de vlucht; de voorbije  twee weken zijn daar nog eens bijna twee miljoen mensen bijgekomen.
"De omvang van het vluchtelingenprobleem is ongezien", zegt John Holmes van de Verenigde Naties.

Tot nu toe heeft de VN zo'n 85 miljoen euro ingezameld om de ergste nood te kunnen lenigen, maar volgens Holmes is er bijna vijf keer zoveel geld nodig. "We kunnen onze huidige inspanningen niet langer dan een maand volhouden", waarschuwt Holmes.

De Pakistaanse vluchtelingen hebben vooral nood aan voedsel, water, kookgerei en onderdak.

Leger rukt verder op in Swat-vallei

Momenteel wordt vooral hevig gevochten in de Swat-vallei. Het Pakistaanse leger lijkt er aan de winnende hand, maar internationale waarnemers waarschuwen voor een Pyrrhus-overwinning.

"Tot nu toe heeft de Pakistaanse overheid niet echt veel blijk gegeven van een goede aanpak na natuurrampen zoals aardbevingen", waarschuwt Farzana Shaikh van het Royal Institute of International Affairs in Londen. "Dat zet de deur open voor hulporganisaties die aanleunen bij radicale islamitische bewegingen."