"Israël zal nut van twee staten inzien"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft er alle vertrouwen in dat Israël zal inzien dat een tweestatenoplossing in het Midden-Oosten het beste is voor zijn veiligheid. Hij zei dat na een onderhoud in Washington met zijn Palestijnse ambtsgenoot Mahmoud Abbas.
Obama herhaalde nog eens dat Israël moet stoppen met het uitbreiden van joodse kolonies in de gebieden die het bezet houdt. De joodse kolonies in de Palestijnse gebieden zijn illegaal volgens het internationaal recht.
Anderzijds herhaalt Obama dat de Palestijnen het geweld tegen Israël moeten stoppen.

"Ik geloof sterk in de tweestatenoplossing", zei de Amerikaanse president. Hij is ervan overtuigd dat Israël uiteindelijk ook zal beseffen dat dit op lange termijn de beste oplossing is voor de veiligheidssituatie in de regio.

De Palesijnse president Mahmoud Abbas herhaalde dat hij achter het zogenoemde stappenplan voor vrede blijft staan. Dat bepaalt onder meer dat Israël de joodse kolonies moet ontruimen en dat de Palestijnen het geweld tegen Israël moeten stopzetten.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft tot nu toe enkel toegezegd dat er geen joodse nederzettingen meer zullen bijkomen, maar dat bestaande nederzettingen wel nog zouden uitbreiden.