Akropolis blijft een slokop van marmer

Voor het restaureren van de Akropolis in Athene is alleen al de voorbije 8 jaar meer dan 500 kubieke meter nieuwe marmer uit de omliggende bergen aangevoerd. Er werd ook 2.350 ton marmer uit de Akropolis weggenomen en na restauratie teruggeplaatst.
De bijkomende marmerdelen werden tussen zuilen en bouwelementen die uit de oudheid dateren, geplaatst, om ze te bevestigen en ontbrekende delen te vervangen. Ze zijn afkomstig uit dezelfde Atheense regio waar in de oudheid het marmer voor de bouw van het monument op de Akropolis werd gedolven.

De restauratie van het symbool van Athene duurt al sinds 1975. "We hebben nu nog ongeveer 15,8 miljoen euro nodig om met de restauratie van de westkant van de Akropolis te beginnen", zei de directrice van de bevoegde afdeling van het ministerie van Cultuur. Tot nog toe zijn de Nike-tempel en de Propyleeën (monumentale ingang) van de Akropolis en het oostelijke en noordelijke deel van het Parthenon gerestaureerd.

Tientallen architecten, archeologen en speciaal opgeleide metsers hebben de afgelopen jaren duizenden stukken van het monument voorzichtig weggehaald, gereinigd en weer teruggeplaatst in deze "gigantische archeologische puzzel", aldus een restaurateur.