Betrapte dief wordt toch vrijgesproken

Een Antwerpse rechter heeft een dief vrijgesproken die op heterdaad was betrapt toen hij een gps aan het stelen was uit een auto. "Een straf zou toch zinloos zijn", motiveerde de rechter zijn vonnis.
De man was onlangs door dezelfde rechter veroordeeld tot 11 maanden cel in een andere zaak, maar had nog geen dag achter de tralies doorgebracht.

De rechter sprak de dief daarom vrij omdat "een straf toch zinloos is". "De niet-uitvoering van een eerdere celstraf zet veelplegers aan tot het voortzetten van hun criminele activiteiten", motiveerde de rechter zijn omstreden vonnis.

De man wil zo een duidelijk signaal aan de politiek geven. Door de overbevolking in de gevangenissen worden korte celstraffen (onder de 3 jaar) zelden uitgevoerd. Sommige rechters proberen het systeem op een andere manier te omzeilen door criminelen te veroordelen tot celstraffen van 3 jaar en 1 dag. 

Het parket is wel in beroep gegaan tegen de uitspraak.