Bouw 211 scholen kan van start gaan

De Vlaamse regering gaat voor de bouw van 211 energiezuinige scholen samenwerken met de vastgoedafdeling van Fortis. Dat gebeurt via een publiek-private samenwerking (pps).
De investering in de tientallen energiezuinige gebouwen kost zeker een miljard euro, en is goed voor 5000 jobs vier jaar lang.

De Vlaamse regering had in 2006 al beslist een forse inhaaloperatie in te zetten om iets te doen aan de slechte toestand van veel Vlaamse scholen. Door het groeiend aantal leerlingen is er op veel plaatsen ook een acute nood aan klasinfrastructuur.

Oorspronkelijk waren er vier groepen kandidaat om met de overheid in zee te gaan. Uiteindelijk is voor Fortis gekozen. De bank richt een vennootschap op die instaat voor ontwerp, bouw, financiering en onderhoud van scholen. De onderwijsinstellingen betalen dan 30 jaar lang voor het gebruik.

Met elf scholen is al een overeenkomst getekend, met vier andere is er bijna een akkoord. Tegen 2014 moet de operatie rond zijn. De bouwsector reageert verheugd.