Correspondent VRT twee uur vastgehouden

In China is VRT-correspondent Tom Van de Weghe twee uur vastgehouden door de politie, na een interview met drie Tian'anmen Moeders. Dat is een vereniging van moeders die op 4 juni 1989 hun zoon of dochter verloren hebben bij het bloedige optreden van het leger op het Tian'anmenplein.
Met de 20e verjaardag volgende week van Tian'anmen in zicht  staan de Tian'anmen Moeders onder permanente politiebewaking. Toen Van de Weghe en zijn tv-ploeg hun apartementen wilden betreden moesten ze zich registreren, terwijl zij gefilmd werden door de politie.

Na de opnames werd de hele ploeg tegengehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar werden ze twee uur ondervraagd, maar uiteindelijk konden zij toch vertrekken, nadat de agenten van hogerhand instructies hadden gekregen om hen te laten gaan.

Volgens Van de Weghe worden ook andere buitenlandse tv-ploegen die aandacht willen besteden aan de herdenking  van Tian'anmen lastiggevallen.