Europa steekt koppen bijeen over Opel

In Brussel vergaderen de ministers van Economie van de Europese lidstaten waar een vestiging is van Opel of General Motors. Ook leden van de Europese commissie nemen aan de vergadering deel.
België en Vlaanderen zijn vertegenwoordigd door de ministers Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Patricia Ceyssens (Open VLD).

Er is grote ongerustheid over de evolutie van het dossier, omdat Duitsland op dit ogenblik alleen aan het onderhandelen is over de toekomst van het autoconcern.

De andere landen vrezen Duits protectionisme. Van Quickenborne wil daarom dat de Europese Commissie optreedt: "Concreet willen wij in het nieuwe Opel minstens een vertegenwoordiger die de belangen waarneemt van alle lidstaten waar er een vestiging is van Opel",  zegt Van Quiickenborne.

De Duitse staatssecretaris voor Economie Hintze beklemtoonde verschillende keren dat Duitsland wel degelijk rekening houdt met de rest van Europa en dat als Duitsland een overbruggingskrediet geeft ook andere lidstaten daarvan zullen profiteren.

Er blijven nog 2 mogelijke overnemers over voor Opel, Fiat en Magna, maar het overleg verloopt moeilijk. Geen van beide wil de 300 miljoen euro betalen die moederbedrijf GM bijkomend heeft gevraagd.

Fiat-baas Sergio Marchionne heeft in elk geval al aangekondigd hij zijn kat stuurt naar het overleg, uit onvrede met de eisen van de Duitse regering.