Frank De Winne hartelijk ontvangen in ISS

Frank De Winne zit veilig en wel aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS. Even na 16 uur Belgische tijd werden hij en zijn twee collega's hartelijk ontvangen door de huidige bemanning van het ISS.
Rond 14.36 uur had de Sojoez-capsule met Frank De Winne, Roman Romanenko en Robert Thirsk zich al succesvol gekoppeld aan het ISS. Die koppeling verliep grotendeels automatisch.

De Winne en zijn collega's droegen tijdens de procedure hun ruimtepakken. Ze zaten in de commandomodule van de Sojoez. De verblijfsmodule, een ruimte van 2,6 op 2,2 meter boven de commandomodule, deed daarna dienst als veiligheidssluis.

Rond 16.15 uur was het eindelijk zover. Glunderend en "we made it"-gebaren makend, zweefden na elkaar Thirsk, De Winne en Romanenko het ISS binnen. Ze werden verwelkomd en omhelsd door de huidige bewoners van het ISS, Gennady Padalka, Michael Barratt en Koichi Wakata.

"Het zal hier heel goed gaan", zei De Winne even later vanuit het ISS aan zijn gezin, dat in het Russische vluchtleidingscentrum Tsoep nabij Moskou alles kon volgen.

De aankomst van het nieuwe team was een historisch moment. Voor het eerst zullen er zes mensen continu in de ruimte wonen en werken. Het is ook de eerste keer dat de vijf partners van het ISS (Verenigde Staten, Rusland, Europa, Canada en Japan) tegelijk in het ruimtestation vertegenwoordigd zullen zijn.

Na het vertrek begin oktober van de drie bemanningsleden die al in het ruimtestation waren neemt De Winne het bevel van het ISS over, als eerste Europeaan ooit. Eind november keert De Winne naar de aarde terug.

De reis naar het ISS duurde 50 uur

Net geen 50 uur heeft de reis van De Winne naar het ISS geduurd. Woensdag werd de raket gelanceerd. Vanmiddag om 14.36 uur, na het 17e rondje rond de aarde, meerde de Sojoez aan aan het ISS.

Aan de hele aanmeerprocedure ging een aantal cruciale stappen vooraf:
  • 12.36 uur: een eerste ontbranding van de motoren van de Sojoez.
  • 12.59 uur: een tweede ontbranding van de motoren van de Sojoez.
  • 13.00 uur: activering van het Kurs-systeem, dat berekent de exacte positie van de Sojoez ten opzichte van het ISS.
  • 13.25 uur: beide ruimteschepen zouden zich nu op 80 km van elkaar moeten bevinden.
  • 13.45 uur: de afstand tussen beide ruimteschepen bedroeg nog 20 km.
  • 14.01 uur: de snelheid waaree de Sojoez naderde, werd afgeremd.
  • 14.09 uur: de Sojoez stelde zich in lijn met de naar de aarde gerichte "Dageraadpoort" van het ISS.
  • 14.27 uur: de ultieme nadering werd ingezet.
  • 14.36 uur: de Sojoez meerde aan aan het ISS.