Gent voert non-discriminatieclausule in

Gent zal binnenkort als eerste Belgische stad een zogenoemde non-discriminatieclausule invoeren. Dat houdt in dat de stad geen werk- of contractuele relaties wil onderhouden met derden die discrimineren.
"Iedereen die voor ons werkt, moet aanvaarden dat elke discriminatie, of het nu op het vlak van ras, geloof of geaardheid is, niet zal worden getolereerd", legt schepen van Sociale Zaken Tom Balthazar (SP.A), uit.

De clausule moet worden ondertekend door alle partijen die overheidsopdrachten of andere overeenkomsten met de stad aangaan. Daarin verbinden ze zich ertoe discriminerend gedrag op de werkplaats te voorkomen of indien nodig te bestrijden. Als een bedrijf zich daar niet aan houdt, kan de zakelijke overeenkomst met de stad verbroken worden.  In verschillende Europese landen bestaat die praktijk al, en in de VS is ze vrij algemeen.