Italiaanse Belg Georges Ruggiu vrijgelaten

Drie maanden voor het einde van zijn straf heeft het Italiaanse gerecht de Italiaanse Belg Georges Ruggiu vrijgelaten. Het Internationaal Rwandatribunaal veroordeelde hem in 2000 tot 12 jaar cel voor zijn aandeel in de Rwandese volkenmoord van 1994.
De Italiaanse autoriteiten hebben het Rwandatribunaal niet officieel op de hoogte gebracht van de vervroegde vrijlating. Ruggiu is al sinds 21 april op vrije voeten.
Normaal moet een land het Rwandatribunaal op voorhand inlichten als een gedetineerde in aanmerking komt voor een vervroegde vrijlating. De voorzitter van het tribunaal moet daarvoor zijn fiat geven.

Georges Ruggiu is de enige niet-Rwandees die door het Tribunaal werd vervolgd. Hij was presentator bij Radio Mille Collines. Die zender speelde een belangrijke rol in de haatcampagne tegen de Tutsi's in de aanloop naar de volkenmoord, die uiteindelijk aan minstens 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's het leven zou kosten.

Ruggiu werd in 1997 opgepakt en opgesloten in een cel in  de Tanzaniaanse stad Arusha, waar het Rwandatribunaal gevestigd is. Op 1 juni 2000 werd hij schuldig bevonden aan het aanzetten tot genocide en veroordeeld tot 12 jaar cel. In februari 2008 werd hij overgebracht naar een Italiaanse gevangenis na een akkoord tussen Italië en de VN over de uitvoering van straffen.