Keverplaag in het Paleis voor Schone Kunsten

Het Paleis voor Schone Kunsten (PSK) in Brussel kampt met een insectenplaag. Daardoor moet de volledige houten wandbekleding van de tentoonstellingszalen van het Ravensteincircuit ontmanteld worden. Door de ingreep zullen enkele tentoonstellingen uitgesteld worden.
Bij het afbreken van de tentoonstelling "Da Van Dyck a Bellotto" in het PSK stelden werklui insecten, meer bepaald spinthoutkevers, vast in de tentoonstellingszalen.
Volgens het PSK is de aanwezigheid van de kevers te wijten aan de "onjuiste behandeling van het gebruikte hout in de tentoonstellingszalen of van de afwezigheid van een behandeling".

Spinthoutkevers worden aangetroffen in exotische houtsoorten, zoals het meranti dat in het PSK gebruikt is voor de wandbekleding. Die wandbekleding zal nu weggehaald worden.

Ook worden de circa 130 schilderijen van de afgelopen tentoonstelling "Da Van Dyck a Belloto" onderzocht en indien nodig behandeld. De schilderijen zelf zouden niet getroffen zijn, maar experts moeten nagaan of de lijsten niet beschadigd zijn.

Wegens de keverplaag worden de tentoonstelling "Repromotion" van Jan De Cock (foto) en die van de Prijs van de Jonge Belgische Schilderkunst 2009 uitgesteld, vermoedelijk tot juli. De tentoonstelling "Calle Sophie" blijft voor het publiek toegankelijk.