Wordt Sint-Rochusverlichting Werelderfgoed?

De stad Aarschot wil de traditionele Sint-Rochusverlichting van 15 augustus door de Unesco laten erkennen als Werelderfgoed. Er is een aanvraag ingediend bij de Vlaamse overheid, die de aanvraag bij de Unesco moet indienen.
Op 15 augustus wordt de verlichting in Aarschot gedoofd en wordt de hele stad verlicht met kaarsjes. Het gebruik ontstond in de 17e eeuw toen de pest was uitgebroken en de bewoners zich richtten tot de heilige Rochus.

"Wij denken dat onze Sint-Rochusviering zo waardevol is dat we het niet alleen aan België, maar aan de hele wereld kenbaar willen maken", zegt schepen van Cultuur Steven Omblets (CD&V). "We willen de devotie van Sint-Rochus weer wat meer onder de aandacht brengen, want het is een unieke sfeer die we dan creëren. Ik denk niet dat er in onze streken een vergelijkbaar evenement is."

Meest gelezen