"Antwerpen heeft heel wat troeven"

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) reageert positief op de geplande overname van Opel door Magna. De vakbonden bij Opel Antwerpen zijn voorzichtig tevreden.
"We zijn nu dichter bij een oplossing voor Opel Europa", vindt Kris Peeters. "De komende weken zullen we praten met Magna en de Duitse regering om te zien hoe een oplossing voor Opel Antwerpen eruit kan zien. Antwerpen heeft heel wat troeven die we moeten uitspelen."
Peeters verwijst onder meer naar de Europese vergadering van gisteren, waar gezegd is dat economische argumenten nu moeten voorgaan. "Bovendien heeft de Vlaamse regering 500 miljoen euro aangeboden om bij te dragen tot een oplossing."

Wat de deal betekent voor Opel Antwerpen, is nog niet bekend. In Antwerpen werken zo'n 2.700 mensen. "Uiteraard stemt het akkoord ons tevreden", zegt Luc Van Grinsven van de christelijke vakbond ACV, "omdat we nu definitief zeker zijn dat Opel in Europa verder kan blijven bestaan. Wij stellen al ons vertrouwen in de samenwerking binnen de Europese ondernemingsraad", besluit Van Grinsven.

Bij de socialistische vakbond ABVV is een gelijkaardig geluid te horen. "Er is een heel belangrijke stap genomen, waardoor Opel niet wordt meegesleurd als GM over de kop zou gaan", vindt Rudi Kennes (foto). "De komende weken zullen onderhandelingen volgen met Magna over de toekomst van de Antwerpse fabriek."