Belgen willen voor verandering gaan

Na de verkiezingen van 7 juni willen de meeste Belgen een andere coalitie zien voor hun deelstaatregering. Dat blijkt uit een enquête van de krant La Libre Belgique. Een meerderheid in Vlaanderen is ook tegen een machtsdeelname van Lijst Dedecker.
De krant vroeg aan Walen, Vlamingen en Brusselaars een simpele vraag: bent u voorstander van een verderzetten van de huidige coalitie in respectievelijk Wallonië, Vlaanderen of Brussel? Brusselaars lijken nog het meest te twijfelen, maar Vlamingen en vooral Walen willen duidelijk verandering na 7 juni.

In Wallonië staat Rudy Demotte aan het hoofd van een regering van socialisten (PS) en christendemocraten (CDH). Maar na vijf jaar hebben veel Walen blijkbaar genoeg van de rooms-rode coalitie. 42 procent wil een andere coalitie, 39 procent heeft geen mening, terwijl 18 procent wel een verderzetten van PS-CDH vraagt. Vooral de kiezers van CDH willen een andere coalitiepartner dan de socialisten (49 procent).

Ook Vlamingen lijken de klassieke tripartite van SP.A, Open VLD en CD&V af te wijzen. Daar wil 41 procent een andere coalitie, 29 een verderzetten en 30 procent heeft geen mening. Hier zijn het vooral de kiezers van SP.A die een andere samenstelling van de Vlaamse regering wensen (44 procent). Opvallend is dat 47 procent van de Vlamingen geen machtsdeelname wil van Lijst Dedecker. 39 procent ziet geen graten in een regering met LDD, terwijl 14 procent geen mening heeft.

In de hoofdstad ten slotte -waar een bonte coalitie van PS, CDH, Ecolo, SP.A, Open VLD en CD&V aan de macht is- zijn de meningen verdeeld. 31 procent van de Brusselaars wil een andere coalitie tegenover 29 procent die wel tevreden is over de meerderheid. Het zijn echter de Brusselaars zonder mening (39 procent) die de grootste  groep vormen. 

lees ook