Fiscus controleert voortaan risicoprofielen

De fiscus gaat de controles helemaal anders aanpakken. Dat meldt de krant De Tijd. Vanaf dit jaar gaan de controleurs werken met zogenoemde risicoprofielen.
In theorie zou iedere particulier of bedrijf elke zes jaar door een controleur onder de loep moeten worden genomen, maar in de praktijk bleek dat niet haalbaar te zijn. Daarom worden vanaf dit jaar de routinecontroles stopgezet, schrijft De Tijd.
De controleurs zullen werken met zogenoemde risicoprofielen. Per controledienst zal worden nagegaan wat de risicogevallen zijn. De meest fraudegevoelige dossiers krijgen voorrang en worden elk jaar tegen het licht gehouden.

"We moeten ons focussen op de juiste dossiers omdat we geen andere keuze hebben. We moeten onze mensen inzetten op de meest effectieve manier", zegt directeur Yves Cappelier van de overheidsdienst Financiën.

Meer en meer elektronisch

De verwerking van de belastingaangiftes verloopt meer en meer elektronisch. Papieren aangiftes worden ingescand, en de elektronische aangifte via Tax-on-Web heeft steeds meer succes.

Daardoor verlopen de routinecontroles ook veel eenvoudiger. Alle aangiftes worden al een keer elektronisch gecontroleerd. Daarbij worden de gegevens van de aangifte vergeleken met informatie die de fiscus binnenkrijgt, zoals de loonfiche.

"Via dat geautomatiseerde systeem worden 70 procent van alle dossiers in de personenbelastingen gecontroleerd. De andere 30 krijgen een extra nazicht", zegt Cappelier.