Kunstenaar speelt mikado met stalen balken

De Amerikaanse kunstenaar Chris Burden heeft in het park Middelheim in Antwerpen een groot en opmerkelijk kunstwerk gemaakt: "Beam drop Antwerpen". Hij heeft een hele dag vanop grote hoogte stalen balken laten vallen in een laag beton. Het spektakel lokte veel volk.
"Het is eigenlijk een gecontroleerde ramp. En wanneer mensen komen kijken, wanneer het kunstwerk af is, zien ze dat hopelijk ook in wat overblijft. Het is een beetje zoals Pompei bezoeken, of een krater", aldus Burden (foto in tekst).
Het is al de derde keer dat Burden dit doet. Hij heeft de Beam Drop eerder al gemaakt in New York en in Brazilië. De opbouw is wel elke keer anders en vandaag was het de eerste keer dat hij het werk in Europa maakte en dat er publiek bij was.

Voor de kunstenaar is het als een spelletje mikado. "Als ik God was, zou ik alle balken vastnemen en tegelijkertijd laten vallen, maar dat kan ik niet. Als je als arbeider een balk laat vallen, ben je ofwel dood, ofwel word je ontslagen. Nu is het leuk."

Het kunstwerk is een blijver voor de beeldentuin van het Middelheim. Tot en met 27 september worden er ook nog verschillende andere werken van Burden tentoongesteld.

De spectaculaire acties van Burden

Burden is met dit opvallende werk in Antwerpen niet aan zijn proefstuk toe. In 1971 liet hij zich al eens door een vriend in de arm schieten voor de kunst. Hij heeft zich ook al in brand laten steken en van de trap laten vallen.

In de jaren 80 maakte hij grote installaties en in de jaren 90 hield hij zich bezig met modelbouw.