Labour op weg naar een vernedering

Volgens een peiling van de Britse krant The Times is de Britse socialistische Labour-partij op weg naar een afstraffing bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De Britse politiek zit verzeild in een schandaalsfeer door de hoge onkosten van parlementsleden.
Volgende week donderdag al trekken de Britten naar de stembus om 72 landgenoten naar het Europees Parlement te sturen. Het legendarische euroscepticisme van het eiland, gecombineerd met het feit er geen stemplicht is, maakt dat de opkomst wellicht niet hoog zal zijn. Net als in andere landen gelden de Europese verkiezingen meer als een test voor de regering en kunnen nationale partijen beloond of afgestraft worden voor hun beleid.

Hoogstwaarschijnlijk zal de gemiddelde Brit voor het laatste kiezen. De politieke wereld in Londen zit al weken in de greep van het schandaal rond de onkosten. In kranten werd breed uitgesmeerd hoe parlementsleden -zowel socialisten, conservatieven als liberalen- allerlei persoonlijke kosten verhaalden op de belastingbetaler. Renovaties van hun woning, flatscreens tot eendenverblijven voor in de tuin...het werd allemaal ingegeven als een onkost, verbonden aan het ambt. De publieke opinie reageerde woest op de graaicultuur, zeker op een moment wanneer Groot-Brittannië in de zwaarste recessie zit sinds de Tweede Wereldoorlog. De voorzitter van het Lagerhuis moest aftreden; iets wat in drie eeuwen niet meer was voorgevallen.

Geen wonder dat volgende week vooral wordt uitgekeken hoe erg de traditionele partijen zullen lijden onder het schandaal. Volgens een peiling van de The Times zal het een ware slachting worden voor Labour. De partij van premier Gordon Brown zou terugvallen op 16 procent, het laagste resultaat sinds men peilingen begon af te nemen. De conservatieve Tory-partij haalt 30 procent en de liberale LibDem klokt af op 12. De radicaaleurosceptische UK Independence Party wordt de tweede grootste partij met 19 procent. De groenen (10 procent) en de racistische British National Party (5 procent) winnen eveneens in de peilingen.

Als de peiling werkelijkheid wordt, zal Brown wellicht onder druk komen te staan om zijn regering te herschikken. Vraag is of hij zijn partij weer op de rails kan krijgen voor nationale verkiezingen volgend jaar.

lees ook