MR richt zijn pijlen op zowat iedereen

Op het slotcongres van de MR in Verviers hebben de Franstalige liberalen uitgehaald naar zowat alle andere politieke partijen. Aan de PS werd gevraagd zich te excuseren, terwijl vooral Ecolo werd geviseerd. In het zuiden van het land neemt de zenuwachtigheid toe.
De verkiezingsstrijd in Franstalig België belooft ongemeen spannend te worden. PS en MR zitten verwikkeld in een hevige strijd om het politieke leiderschap. Didier Reynders hakt ongenadig in op de schandalen die de socialisten omringen, terwijl Elio Di Rupo deze week duidelijk maakte dat hij in geen geval een coalitie aangaat met de MR. Twee mogelijke coalities lijken zich af te tekenen: een samengaan tussen PS, CDH en Ecolo of MR, CDH en Ecolo. Vooral de groenen van Ecolo zullen volgens de opiniepeilingen een cruciale rol toebedeeld krijgen als "kingmaker".

Toch koos MR in zijn slotcongres ervoor om juist de groenen te viseren. Zowat alle kopstukken die aan het woord kwamen namen Ecolo en het groene programma op de korrel. "Ik zou aan Ecolo willen zeggen dat duurzame ontwikkeling niet zal volstaan. Er zal geen ecologisch paradijs tot stand komen in een economische woestijn", verklaarde voorzitter Didier Reynders. Europees Commissaris Louis Michel stelde vragen bij de uitstap uit de kernenergie, terwijl volgens Senaatsvoorzitter Armand De Decker Ecolo al een voorakkoord heeft met PS en CDH.

Ecolo was niet de enige partij die in het vizier kwam van de MR. De PS blijft de schietschijf bij uitstek. Didier Reynders stelde voor dat voor de socialisten "zich excuseerden bij de Waalse bevolking, nu ze zichzelf buitenspel hebben gezet". De vicepremier richtte zich ook tot de kiezers van CDH: "Hoe lang gaan jullie nog een dame blijven volgen die geen neen kan zeggen tegen de socialisten?", doelend op Joëlle Milquet.

Enkel Louis Michel had het kort over het federale niveau en de toekomst van België. "Een sterke MR zal de spanningen kunnen milderen in de onderhandelingen met de Vlamingen. De inzet van deze verkiezingen is dus niet enkel regionaal of Europees, maar ze zijn ook cruciaal voor de toekomst van het land", besloot het Europese boegbeeld.

lees ook