Ray Chen wint de Elisabethwedstrijd

Ray Chen, die vanavond als laatste aantrad in de finale, heeft de Koningin Elisabethwedstrijd viool 2009 gewonnen. De Belg Lorenzo Gatto eindigde op een verdienstelijke tweede plaats.
Ray Chen -een Australiër geboren in Taiwan- wint 20.000 euro en mag gedurende 3 jaar op een "Huggins"-viool van Stradivarius spelen die ter beschikking gesteld wordt door de Nippon Music Foundation. Eerder op de avond had hij ook al de publieksprijs van Klara en Canvas gewonnen en hij was ook een van de favorieten van het Canvaspanel.
Lorenzo Gatto was zichtbaar tevreden met zijn tweede plaats.  Hij ontvangt 17.500 euro. "Het is een hele eer", zei Gatto aan Thomas Vanderveken. "Voor mij is het een begin van veel dingen en ook een hele verantwoordelijkheid."

Winnaar Ray Chen was "erg dankbaar". "Het is zo speciaal. Ik zal mij deze avond altijd herinneren." Op de vraag of hij verwacht had dat hij zou winnen, antwoordde hij: "Ik heb geleerd nooit iets te verwachten in een wedstrijd." Hij bedankte ook nog zijn leerkrachten, zijn ouders en zijn vrienden, die hem van overal ter wereld aangemoedigd hadden via de sociale netwerksite Facebook.

Topfavoriete Mayu Kishima viel verrassend genoeg buiten de top zes, maar kreeg wel nog een erg warm applaus van het publiek.

De zes laureaten op een rij

  1. Ray Chen (Prijs Koningin Fabiola)
  2. Lorenzo Gatto (Prijs Eugène Ysaÿe)
  3. Ilian Gârnet (Prijs van Graaf de Launoit)
  4. Kim Suyoen (Prijs van de gemeenschapsregeringen)
  5. Nikita Borisoglebsky (Prijs van het hoofdstedelijk gewest Brussel)
  6. Yoon Soyoung (Prijs van de stad Brussel)