Susan Boyle eindigt tweede in talentenjacht

De Schotse huisvrouw Susan Boyle (48) is tweede geëindigd in de talentenjacht "Britain's got talent". Ze werd verrassend verslagen door de dansgroep Diversity. Boyle reageerde sportief. "De besten hebben gewonnen", zei ze.
Tijdens de finale zong Susan Boyle het nummer waar het voor haar allemaal mee begon, "I dreamed a dream" uit de musical "Les Misérables". Ze kreeg een staande ovatie van de jury en het publiek. Ze zag er op haar best uit in een lange glinsterende jurk en gaf een zelfzeker optreden.

De laatste week lag de zangeres erg onder vuur in de media. Ze zou de druk van het programma niet meer aangekund hebben en woede-uitbarstingen gekregen hebben. Volgens de jury bewees ze de critici ongelijk, door toch aan te treden in de finale.

"Je hebt het lef om hier te staan vanavond, je critici het hoofd te bieden en je hebt hen verslagen. Je kan met opgeheven hoofd naar huis gaan, of je nu wint of niet", zei Simon Cowell na haar optreden.

In de finale stond een bont allegaartje aan deelnemers, waaronder het 10 jaar oude zangeresje Hollie Steel en de elf-jarige danser Aiden Davis. Een vader en zoon probeerden een gooi naar de roem met een parodie op de shows van de Ierse danser Michael Flatley.

Uiteindelijk ging de dansgroep Diversity met de eerste plaats aan de haal. De groep kreeg het meeste stemmen van de Britse tv-kijkers. Het gezelschap wint 100.000 pond (115.000 euro) en mag optreden voor de Britse koningin in de Royal Variety Show.

Hoe Susan Boyle de wereld veroverde

Susan Boyle deed in april auditie voor het programma "Britain's got talent". Toen ze opkwam maakte ze met haar slordige voorkomen niet echt veel indruk op de juryleden, maar zodra ze begon te zingen viel hun mond open. Ook het publiek reageerde dolenthousiast.

Het filmpje van haar auditie ging de wereld rond en werd meer dan 60 miljoen keer aangeklikt op YouTube. Boyle was te gast in de Amerikaanse talkshow van Oprah Winfrey en mag actrice Demi Moore tot haar fans rekenen.