"Afval met asbest geen gevaar voor gezondheid"

Nabij de terreinen van Tessenderlo Chemie ligt al weken zo'n 30.000 ton bouwafval dat vervuild is met asbest. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag. Het gerecht is intussen met een onderzoek gestart. Volgens betrokken partij Siemens is er geen gevaar voor de gezondheid.
Het gaat om gerecycleerd bouwafval op een stuk grond waar een nieuwe elektriciteitscentrale zal worden gebouwd door T-Power. Eigenlijk gaat het om drie bedrijven -Tessenderlo Chemie, Siemens en Internationale Power- die onder die naam 440 miljoen investeren om de nieuwe centrale te bouwen.
Voor de bouw werd 30.000 ton puinafval aangekocht, dat nu besmet blijkt met asbest. Hoe groot de vervuiling precies is of wie verantwoordelijk is, blijft voorlopig onbekend. Intussen moet de afvalberg voortdurend natgehouden worden om te verhinderen dat de giftige asbestdeeltjes zich beginnen te verspreiden.

"Dit is een lastercampagne"

Volgens Siemens is er geen gevaar voor mens of milieu. Woordvoerster Vera Janssens benadrukt dat het afval op een aparte werf ligt buiten de terreinen van Tessenderlo Chemie. Het asbest is trouwens in vaste vorm, "dus er is echt geen gevaar voor de volksgezondheid".

Volgens Het Nieuwsblad komt het afval van DD-Recycling uit Puurs. "Die vervuiling moet tussen onze vingers zijn geglipt, want we hebben altijd aan alle normen voldaan", reageert zaakvoerder Karel De Cuyper in de krant. Het was een ontslagen werknemer van het bedrijf die het gerecht op de hoogte gebracht. Volgens De Cuyper wil de man samen met een andere ontslagen werknemer een lastercampagne opstarten tegen hun voormalige werkgever.

Bart Martens -eerste opvolger in Antwerpen voor de SP.A- vraagt dat  er zo snel mogelijk een onderzoek komt om uit te vissen wie verantwoordelijk is voor de vervuiling. "We vragen dat alle mogelijke maatregelen genomen worden om de milieuvervuiling in te perken", aldus Martens.