"België is stilleven van Magritte geworden"

Brussel was een van de thema's in Mise au Point op de Franstalige zender RTBF vanmiddag. De deelnemers aan het debat waren het over een hele reeks dingen vooral oneens met elkaar - niets nieuws onder de zon dus -, maar het was Pascal Smet die enigszins uit verf kwam met zijn ideeën over Brussel.
"Dit is het ultieme surrealisme", zegt Brussels minister en SP.A-lijsttrekker voor Brussel Pascal Smet, "wij zijn het enige land ter wereld waar de federale regering verlof neemt in afwachting van de resultaten van de regionale verkiezingen. België is een stilleven van Magritte geworden."
"De mensen hebben geen boodschap aan de ruzies tussen MR, PS, tussen de andere partijen. De mensen willen politici die authentiek zijn, die een visie hebben en die dat willen verdedigen."

Ten zuiden van de taalgrens wordt de campagne beheerst door de vete tussen MR-voorzitter Didier Reynders en zijn PS-collega Elio Di Rupo. En dan zijn er natuurlijk ook nog de communautaire tegenstellingen en de niet aflatende discussie over de staatshervorming.

"Ik denk dat Brussel  vandaag moet zeggen: beste moeder en vader (Vlaanderen en Wallonië),  nu is het genoeg. Ik wil met jullie een volwassen relatie, maar ik neem mijn eigen lot in handen." Smet pleit voor een nieuw pact tussen Nederlandstalige en Franstalige Brusselaars dat naar Vlaanderen en Wallonië kan worden geëxporteerd.

Zo hoopt hij dat de relaties tussen de verschillende gemeenschappen in het land een nieuw evenwicht kunnen vinden.

Moet Brussel groter worden?

De uitbreiding van het Brussel Gewest: het is een discussie die al jaren aansleept en die Franstaligen en Nederlandstaligen verdeelt. De Franstaligen zijn voor een uitbreiding met onder meer de Vlaamse faciliteitengemeenten in de rand rond Brussel. Voor de Vlamingen is de taalgrens heilig.
Niet voor Smet, die pleit voor een uitbreiding, om Brussel de ruimte te geven die het nodig heeft als stad. Hij pleit om te beginnen met  een uitbreiding met de Waals-Brabantse gemeenten Lasne en Waterloo omdat daar nu veel rijke Brusselaars wonen die belastingen batalen in Wallonië.

En zie: dat vindt MR-kopstuk Serge Kubla - nochtans een voorstander van uitbreiding - geen goed idee. "In die gemeenten is daar geen vraag naar", zegt Kubla. Pikant detail: Kubla is  ook burgemeester van... Waterloo.

lees ook