"Overwinning op de taliban is nabij"

Volgens de Pakistaanse minister van Defensie Syed Athar Ali is de overwinning op de taliban nabij. Het Pakistaanse leger is al enkele weken verwikkeld in een hevige strijd met militanten van de taliban in de Swat-vallei. Gisteren werd een belangrijke stad heroverd.
Athar Ali (foto onder) maakte de opmerking in Singapore tijdens een veiligheidsconferentie met Aziatische landen. Nu de belangrijke stad Mingora op de rebellen is heroverd, zal het leger de overgebleven rebellen opjagen. "Zo'n 5 tot 10 procent van de job moeten we nog afmaken", liet de minister verstaan.

Vandaag maakte het Pakistaanse leger ook bekend dat in het grensgebied met Afghanistan zo'n 40 taliban-militanten werden gedood toen ze een legerkamp aanvielen. In het negen uur durende gevecht kwamen ook vier soldaten om het leven.
De verovering van Mingora lijkt een keerpunt in de strijd tegen de rebellen in de Swat-vallei. Nochtans werd een aantal maanden geleden een fel bekritiseerd vredesakkoord gesloten waarbij in ruil voor de invoering van de islamitische rechtspraak -de sharia- de rebellen hun wapens zouden neerleggen. De wapenstilstand werd echter niet gerespecteerd en de militanten zetten hun opmars naar het Pakistaanse binnenland verder.

Een groot deel van de publieke opinie leek zich aanvankelijk te scharen achter de militanten, maar dat veranderde toen berichten en beelden uit de Swat-vallei werden vrijgegeven waarin onder meer een meisje ongenadig werd afgeranseld. De regering in Islamabad achtte het moment opportuun om met een militair offensief een einde te maken aan de opmars van de militanten, iets waar bondgenoot en geldschieter Amerika al langer op aandrong.

Zo'n 2,5 miljoen mensen zijn het gebied al ontvlucht. Hoe de situatie op het terrein is, is moeilijk vast te stellen omdat er amper buitenlandse journalisten worden toegelaten in de vallei.

Intussen hebben de Pakistaanse autoriteiten de prijs voor de vangst van Maulana Fazlullah verhoogd tot 600.000 dollar. De radicale clericus wordt gezien als het brein achter de islamitische opstand in de Swat-vallei.