Big Ben viert 150e verjaardag

De Londense klokkentoren Big Ben viert vandaag zijn 150e verjaardag. De toren, die deel uit maakt van het paleis van Westminster, is een van de symbolen van Londen. Al 150 jaar houdt de klok de tijd bij. Zelfs tijdens WO II konden de bombardementen op de stad de klok het zwijgen niet opleggen.
De klokkentoren heet officieel Saint Stephan's Tower, maar al gauw werd de toren genoemd naar de grote slagklok die erin hangt, Big Ben.
Het geluid van Big Ben is dankzij BBC Radio bekend over de hele wereld. Hoewel de klok nu een symbool is van standvastigheid, liep de bouw ervan niet van een leien dakje.

De constructie van de klokkentoren, die ongeveer 96 meter hoog is, liep destijds veel vertraging op. De toren bleek te klein voor het uurwerk en de grote slagklok brak tijdens het testen. Ook de wijzers moesten tot twee keer toe vervangen worden, omdat ze te zwaar waren.

Op 31 mei 1859 begon de klok officieel de tijd bij te houden. Big Ben begon enkele dagen later te luiden, maar na enkele maanden brak de slagklok opnieuw en pas in 1862 was het geluid weer te horen.

Big Ben Minute

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de klok een speciale betekenis. Elke nacht hielden de Britten een minuut stilte toen de klok negen uur sloeg. Dat moment werd Big Ben Minute genoemd. Zelfs toen de Duitse bommen vielen en het luchtalarm afging, zweeg Big Ben niet.

Toen in de nacht van 10 mei 1941 het parlementsgebouw na een bombardement in lichterlaaie stond en de klokkentoren beschadigd raakte, sloeg de klok geen seconde over.

De duurzaamheid van de klok was een grote opsteker voor het moreel van de Britten tijdens de oorlog. Mensen die de bombardementen op Londen meemaakten, reageren nog vaak erg emotioneel als ze de toren bezoeken.

334 treden

De klokkentoren is ontworpen door Augustus Pugin in een neogotische stijl. Hij ontwierp ook de de uurwerkplaten en de wijzers.

Het mechanisme van het uurwerk, dat na 150 jaar nog altijd erg accuraat de tijd weergeeft, werd ontworpen door Edmund Beckett Denison en George Airy en gebouwd door Edward John Dent.

De toren, met 334 treden, is niet vrij toegankelijk voor het grote publiek, maar kan enkel onder begeleiding bezocht worden.