Een verrassing wil ik!

Wat is dat toch met deze kiescampagne? Ik merk bij de gemiddelde man in de straat – in deze is dat voor mij dan de gemiddelde vrouw in mijn fitness-center - weinig animo. Dat hoeft niet te verbazen, vindt u? Okee, daar heeft u een punt. Maar ook zij gaan straks naar de stembus en houden mee de toekomst van Vlaanderen in hun hand.
Een kennis – die ik enkele weken op de les gemist heb – vraagt of het druk is. Ik knik. Voor mezelf loopt al drie weken Villa 09, de verkiezingseditie van Villa Politica én zondag - vandaag dus - wordt het nog drukker met het Groot Debat en het After Debat.

Ik zie haar met vragende ogen kijken. Ik berust. Ze vertelt dat ze terug is van drie weken Duitsland, vakantie. Voor de afreis merkte haar man tevreden op dat ze zo tenminste zouden ontsnappen aan het verkiezingsgeweld in de krant en op tv. Om tot de vaststelling te komen dat het in Duitsland niet echt beter was. Europese verkiezingen, stamel ik wat verontschuldigend.
Ik wil nog zeggen: “Volgende zondag is het voorbij”, maar dat doe ik dan toch maar niet.

Hoe zouden al die mensen, die niet behoren tot de intellectuele meerwaardezoekers eigenlijk stemmen? Als ik Stefaan Walgraeve van de Universiteit Antwerpen mag geloven, halen al onze verkiezingsprogramma’s geen ene moer uit. De meeste mensen weten al lang voor wie ze gaan stemmen, en wat nog meer is: ze stemmen al jaren voor dezelfde partij.

Hoe komt het dan, vraag ik me af, dat bijna elke verkiezing leidt tot redelijk wat verschuivingen? Okee dat moet de fameuze onbesliste kiezer zijn. Goed voor bijna 25 procent, zei Jan Callebaut bij de start van deze campagne. Het is dus zaak die vlottende kiezer over de streep te trekken.

Maar als ik me niet vergis, heeft geen enkele partij een strateeg in dienst die zich uitsluitend en specifiek met dat vlottend kiesvee bezighoudt. Tenzij ik me zwaar vergis...want welke kunst is het om gelijkgestemden te overtuigen van uw grote gelijk? Wat is de zin van het organiseren van eetfestijnen en bals ten behoeve van de achterban?

Met andere woorden, dit is hét gat in de markt. Heren en dames van de politiek! U heeft nog één week de tijd. Ga naar plekken waar de grootste onverschilligheid heerst, de ergste lethargie. En wie weet dat er op 7 juni nog wat anders gebeurt dan de al maanden verwachte en voorspelde politieke schokken.
Tenzij natuurlijk "Het Groot Debat" vanavond het sleutelmoment van deze kiescampagne oplevert. Want in Vlaanderen zitten we in tegenstellilng tot de Walen daar nog altijd op te wachten. Een verrassing wil ik, een schok en liefst nog een aardschok, zo wordt 7 juni nog een heerlijk onvoorspelbare dag!
Linda De Win

lees ook