Haydn wordt herdacht in Oostenrijk

Vandaag is het precies 200 jaar geleden dat de Oostenrijkse componist Joseph Haydn (1732-1809) overleden is. Dat wordt in zijn land herdacht met talloze concerten, expo's en andere evenementen.
Haydn wordt de "vader van de symfonie" genoemd. Hij schreef er 104, maar speelde ook een grote rol in de ontwikkelingen van het strijkkwartet, de sonate en het concerto.
De componist was kapelmeester bij verschillende edelen en hij was ook hofcomponist.

Zijn vriend Wolfgang Amadeus Mozart werd later echter veel beroemder dan hijzelf. "Het budget voor dit Haydnjaar (bijna 40 miljoen euro) is slechts een kwart van het budget dat 3 jaar geleden voor het Mozartjaar werd uitgetrokken", zegt Franz Patay, die de festiviteiten voor Haydn organiseert.

"Zeggen wie op muzikaal vlak groter is, is net zoals beslissen welke kleur mooier is: groen of geel. Maar de muzikale vormen die Haydn bedacht, zijn vandaag nog steeds relevant, terwijl Mozart niet eens lang genoeg geleefd heeft om nieuwe vormen te ontwikkelen", voegt Patay eraan toe.

Ook in België wordt Haydn gevierd. Zo wordt het oratorium "Die Schöpfung" vanavond uitgevoerd in Antwerpen en morgen in Mechelen.