Olivier Maingain wil af van de taalgroepen

FDF-voorzitter Olivier Maingain wil af van de verdeling in taalgroepen in het Brussels Parlement. Dat zegt hij in de zondagseditie van La Dernière Heure. "Binnen tien jaar zijn er nog amper 5 procent Vlamingen in Brussel", aldus de politicus.
De verdeling in taalgroepen van het Brussels Parlement maakt deel uit van het delicaat taalevenwicht in het federale België. Net zoals de Franstaligen in de federale regering verzekerd zijn van een paritaire samenstelling, zijn de Nederlandstaligen in Brussel verzekerd van een aantal zetels in het Brussels Parlement. 17 zitjes om precies te zijn, tegenover 72 voor de Franstalige Brusselaars.
Aan die verdeling wil Maingain nu een einde stellen en het aantal parlementsleden met een derde verminderen. "Het heeft geen zin de Vlaamse oververtegenwoordiging te behouden", zegt Maingain. Volgens hem zullen de Vlamingen binnen tien jaar toch nog maar 5 procent uitmaken van de Brusselse bevolking. Verder wil hij de Brusselse regering beperken tot vijf ministers, van wie er een Vlaming moet zijn. Nu telt de regering vier ministers en drie staatssecretarissen.

Maingain -tevens burgemeester van de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe- wil naar eigen zeggen de Vlamingen niet uitsluiten, maar een "Brussels model uitbouwen met een politieke vertegenwoordiging die beantwoordt aan de sociologische realiteit".
De woorden van "stokebrand" Maingain kunnen Brussels staatssecretaris Brigitte Grouwels (CD&V) niet bekoren. "CD&V zal nooit een Brussels regeerakkoord goedkeuren waarin de
institutionele eisen van Maingain opgenomen staan. Dit is een materie die deel uitmaakt van de communautaire dialoog", laat ze weten.

"Deze provocatie is geen losse flodder, maar een doelbewuste strategie om de Vlamingen in Brussel te minoriseren", hekelt Vlaams Belang.

lees ook