Palermo verandert in een vuilnisbelt

Na de afvalcrisis in Napels is het nu de beurt aan de Siciliaanse hoofdstad Palermo om bedolven te worden onder het vuilnis. De vuilnisophalers in Palermo zijn al een week gedeeltelijk aan het staken.
Overal in de stad duiken dezelfde beelden op: vuilniszakken die zich ophopen op het trottoir, soms tot 2 meter hoog. En het is vrij warm dezer dagen in Palermo. De temperatuur gaat vlot boven de 25°C. De brandweer moest zondag uitrukken voor zo'n 200 brandjes in vuilnisemmers.
Sinds een week is er maar een gedeeltelijke vuilnisophaling. De vuilnismannen willen geen extra uren meer werken omdat ze vrezen dat hun bedrijf, Amia, hen niet meer zal kunnen betalen. Het bedrijf verkeert in financiële moeilijkheden en zit met een gat van 150 miljoen euro.

Vanmiddag was er een uitzonderlijke zitting van de gemeenteraad in Palermo. De meerderheid had voorgesteld dat de stad huisvuilophaalbedrijf Amia zou bijstaan door de belasting op huisvuil met 35 procent te verhogen.

De gemeenteraadszitting verliep bijzonder woelig. De oppositie is het helemaal niet eens met het voorstel om de belastingen te verhogen en de gemoederen liepen bijwijlen bijzonder hoog op. Uiteindelijk werd de zitting beëindigd zonder dat er een oplossing uit de bus kwam.

Voor het gemeentehuis hadden zich honderden manifestanten verzameld, onder wie verschillende werknemers van Amia. De politie was opgetrommeld om een oogje in het zeil te houden.

Meest gelezen