Bart Somers stapt op als voorzitter Open VLD

Op het hoofdkwartier van Open VLD heeft voorzitter Bart Somers zijn ontslag aangeboden. Hij trekt zijn conclusies na de verkiezingsnederlaag van de Vlaamse liberalen.
Net zoals een coach in de sport, moet ook de leider van een partij de verantwoordelijkheid opnemen voor het resultaat van de verkiezingen.
Op die manier kondigde Bart Somers in Brussel zijn ontslag aan als voorzitter van Open VLD. Hij deed dat in een toespraak op het partijhoofdkwartier, na een bijeenkomst van het partijbestuur.

Somers zei dat het een eer was om de partij vijf jaar lang te leiden, maar dat het correct is dat de voorzitter opstapt als de partij verlies lijdt.

Hij riep de Vlaamse liberalen wel op om zich te bezinnen over wat er mis is gegaan tijdens de campagne.

De positie van Somers was al eerder in twijfel getrokken door onder meer kopstuk Herman De Croo en Margriet Hermans.

Als vicevoorzitter neemt Guy Verhofstadt tijdelijk de teugels van Open VLD over, maar de voormalige premier heeft duidelijk gemaakt dat dat tijdelijk is.

Vijf jaar voorzitter

Bart Somers is vijf jaar lang voorzitter geweest van de Vlaamse Liberalen en Democraten. Toch begon hij zijn carrière bij de Volksunie. Pas bij de oprichting van de VLD begin de jaren 90 stapte hij over naar de liberale partij. Hij werd daar woordvoerder van Guy Verhofstadt.

In '99 werd Somers gekozen in de Kamer en twee jaar later werd hij burgemeester van Mechelen. Zijn grote doorbraak kwam er in 2003 toen hij Vlaams minister-president werd. Een jaar verloor hij die functie na de Vlaamse verkiezingen.

Eind dat jaar versloeg Somers Jean-Marie Dedecker bij de voorzittersverkiezingen van VLD die zich later omvormde tot Open VLD.

Gatz of Vanhengel als nieuwe voorzitter?

De Brusselse Open VLD'ers Sven Gatz en Guy Vanhengel zijn beschikbaar voor het voorzitterschap van de partij. Dat heeft Vlaams fractieleider Sven Gatz gezegd.

In tegenstelling tot Vlaanderen heeft Open VLD erg sterk gescoord en behoudt de partij haar positie in het Brusselse Gewest.

Meest gelezen