Gent is een atypische stad in Vlaanderen

Enkele opvallende resultaten uit de belangrijkste kieskantons in Oost-Vlaanderen.
Het kanton Gent springt met zijn resultaten volledig uit de band. Waar overal in Vlaanderen CD&V als grote overwinnaar uit de bus komt, gaat de partij in Gent achteruit. De SP.A behaalt in Gent met Freya Van den Bossche een goede score van 21,8 procent en ook Groen! doet het opvallend beter dan in de rest van Vlaanderen met 13,5 procent. Lijst Dedecker gaat net met de hakken over de kiesdrempelsloot, met 5,6 procent. Boudewijn Bouckaert kan het dus in de Arteveldestad niet waarmaken voor Lijst Dedecker.

In Evergem, de thuisbasis van Joke Schauvliege (CD&V), wordt haar partij de grootste met 25,4 procent. Vlaams Belang en Open VLD verliezen er beide rond de 6 procent, maar blijven wel groter dan de SP.A. Lijst Dedecker (12,2 procent) doet het net iets beter dan de N-VA (10,6 procent).

In het kanton Dendermonde kunnen de liberalen de verliezen beperken, misschien een effect van Jean-Jacques De Gucht? Toch wordt CD&V er de grootste met 21,5 procent van de stemmen. Een opvallende score is er ook voor de N-VA met 13,2 procent. Groen! (5,2 procent) haalt er maar nipt de kiesdrempel.

In het kanton Ninove blijft Vlaams Belang de grootste partij (23,9 procent). Open VLD verliest 6,2 procent, maar blijft toch op de tweede plaats staan. Groen! haalt in dit kanton met 4,2 procent de kiesdrempel niet.

In het kanton Sint-Niklaas kan de socialistische burgemeester Freddy Willockx ervoor zorgen dat de SP.A op een gedeelde eerste plaats komt met CD&V, beide met 19,3 procent. Ook hier verliezen Vlaams Belang en Open VLD terrein. De N-VA wipt zelfs met 14,2 procent over het resultaat van Open VLD (11,4 procent).

Meest gelezen