Geraardsbergen viert zijn Manneken Pis

België is wereldberoemd om zijn bier, chocolade en Manneken Pis, het Brusselse fonteintje in de vorm van een plassende jongen. Wat velen niet weten is dat de Brusselse jongen een oudere broer heeft in Geraardsbergen. Daar wordt dit weekend de 550e van het plaatselijke Manneken Pis gevierd.
De geschiedenis van het Geraardsbergse Manneken is goed gedocumenteerd. We moeten ervoor terug naar de 15e eeuw, toen er op de markt in Geraardsbergen vier fonteinen stonden. In het voorjaar van 1452 werd de stad twee keer geplunderd tijdens een oorlog van de stad Gent tegen de Bourgondische hertog Filips De Goede. De spuier van een van de fonteinen, in de vorm van een koperen leeuw, werd door de Gentenaars meegenomen.
Na een vergeefse poging om de leeuw terug te kopen, besloot het stadsbestuur drie jaar later om een nieuwe spuier te bestellen bij de Brusselse fonteinmeester Jan Van der Scheiden. De levering had heel wat voeten in de aarde. Een eerste model was te groot voor de fontein en het kleinere exemplaar moest drie keer worden hergoten. In de lente van 1459 werd het Manneke, in geel koper, dan uiteindelijk toch geïnstalleerd.

Nadat de fontein met het Manneken Pis in 1835 werd afgebroken, verhuisde het beeldje verschillende keren naar andere plaatsen op de markt. In 1965 kreeg het zijn definitieve standplaats onder de pui van het stadhuis. Intussen is het beeldje, net als het stadhuis zelf, een beschermd monument geworden.

In 1984 werd de "Broederschap van het Geraardbergse Manneken Pis" opgericht met de bedoeling het eigen Manneken te promoten als het oudste plassende ventje van België. Jaarlijks vindt op de tweede zondag van juni de "Dag van het Kapittel van de Broederschap van het Geraardbergse Manneken Pis" plaats.

In de loop der jaren was het de gewoonte geworden om bij speciale gelegenheden het Manneken een kostuumpje te schenken. De meeste van die kleren zijn verloren gegaan, maar een deel ervan werd ondergebracht in het Manneken Pismuseum dat in 1984 gesticht werd.

Een jaar later werd door de bronsgieter Dirk De Groeve een nieuw bronzen beeldje gegoten dat nu als fonteinspuier dienst doet. Het originele Manneken kreeg een plaats in het museum.
De officiële website van het Geraardsbergse Manneken Pis.

Meest gelezen