Ecolo wil gaan praten met de PS

Ecolo en CDH hebben zich vanavond beraden over de vraag met wie ze gaan onderhandelen over een coalitie in Wallonië en Brussel. De keuze ging tussen een zogenoemde olijfboomcoalitie, met de PS, of een zogenoemde Jamaica-coalitie, met de MR. Ecolo kiest dus voor de Waalse socialisten, het blijft voorlopig nog wachten op de beslissing van CDH.
Opvallend: niet de grootste partijen - de PS en de MR - namen na de verkiezingen het initiatief in Wallonië en Brussel, maar wel Ecolo, dat een stevige overwinning boekte, en het CDH. De twee partijen praatten eerst met elkaar en pas dan met de PS en de MR.
Tijdens de campagne was al duidelijk dat de Franstalige socialisten en liberalen niet samen in een coalitie willen. Door de overwinning van Ecolo lag de bal meteen in het kamp van de Franstalige groenen. Zij bepalen, samen met het CDH, met wie ze willen regeren.

De beslissing van Ecolo maakt een centrumlinkse regering met de PS, een olijfboomcoalitie, nu wel erg waarschijnlijk. Het ziet er dus naar uit dat de MR voor 5 jaar naar de oppositiebanken wordt verwezen.

Jean-Michel Javaux, voorzitter van Ecolo, en Joëlle Milquet, voorzitter van CDH, hebben elkaar vanmiddag nog ontmoet (foto bovenaan). Aan de PS en de MR werden nog verduidelijkingen gevraagd. Alles is vanavond voorgelegd op partijvergaderingen.

De protagonisten benadrukken dat enkel beslist wordt over met wie onderhandelingen wordt aangeknoopt. Dat is nog niet hetzelfde dan het afsluiten van een regeerakkoord, luidt het.

MR-voorzitter Didier Reynders reageert ontgoocheld. "Ecolo heeft niet gekozen voor de weg van verandering die iedereen verwachtte", zei hij in een eerste reactie.
De coalitievorming in Franstalig België kan gevolgen hebben voor de federale regering, mét zowel PS als de MR in. De relatie tussen de twee partijen, en vooral de kopstukken Elio Di Rupo en Didier Reynders is al een tijdje onderkoeld. Wie tot de regionale oppositie wordt veroordeeld, zou in de federale regering wel eens een lastige klant kunnen worden.