Eerste Nederlandse Neanderthaler had tumor

Voor het eerst is in Nederland een fossiel van een Neanderthaler ontdekt. Het gaat om een meer dan 40.000 jaar oud stukje schedel dat gevonden werd langs de Zeeuwse kust en afkomstig is van de Noordzeebodem.
Uit onderzoek blijkt dat het gaat om een fragment uit een schedel van een jonge man die, zoals andere Neanderthalers, voornamelijk vlees at. In het botfragment zit een kleine holte die veroorzaakt werd door een goedaardige tumor.

Het fossiel werd gevonden door een amateurpaleontoloog in het afval van een schelpenzuiger. Het materiaal werd opgezogen uit het Middendiep, een gebied in de Noordzee op 15 kilometer van de Zeeuwse kust. De exacte bodemlocatie van de vondst is daardoor niet bekend.

De Noordzee was in de IJstijd een laagvlakte in plaats van een zee. Nu worden er nog altijd regelmatig stenen werktuigen van Neanderthalers en grote hoeveelheden fossiele beenderen van mammoeten opgediept van de Noordzeebodem.

Het fossiel werd vandaag voorgesteld door minister van Wetenschap Ronald Plasterk in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. Het RMO is erg opgetogen met de vondst. "Het is een grote aanwinst voor het Nederlands cultureel erfgoed", luidt het.

Een internationaal wetenschappelijk team onder leiding van het Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology uit Leipzig heeft het fossiel onderzocht. Het team deed dat in samenwerking met medewerkers van de Universiteit Leiden.

(foto bovenaan: een reconstructie van een Neanderthaler man en vrouw in een museum in Duitsland)