Het Atomium is nog niet beschermd

Het Brussels Gewest heeft de procedure om van het Atomium een beschermd monument te maken, voor onbepaalde tijd uitgesteld. De vzw Atomium, de vereniging die het monument beheert, is tevreden.
Vorig jaar maakte Brussels staatssecretaris voor Monumenten en Landschappen Emir Kir (PS) zich nog sterk dat de bescherming een kwestie van weken zou zijn. Maar er kwam protest, onder meer van de vzw Atomium.
"Als je beschermd bent, moet je voor elke kleinigheid, zoals het onderhoud van de bollen, toestemming vragen. Het Atomium is zo'n een symbool geworden, dat we er nu ook geen vreemde dingen mee kunnen doen. We hebben ook constant controle want er zit iemand van de familie Waterkeyn (een van de ontwerpers van het Atomium, red.) in onze raad van bestuur", legt voorzitter Bruno De Lille uit.

Het Atomium is het opvallendste bouwwerk op de Heizelvlakte dat nog herinnert aan de Expo '58. Het monument heropende in 2006 na een grondige renovatie. In maart van dit jaar werd de twee miljoenste bezoeker gevierd.