Internationale bezorgdheid over toestand Iran

Onder meer de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en ons land tonen zich erg bezorgd over de gebeurtenissen in Iran.
"De situatie is zeer zorgwekkend", zegt minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD). "Men ziet dat er veiligheidstroepen zeer hard optreden. Tot tweemaal toe zijn er ook al Belgische journalisten opgepakt."
"Mensen worden afgetroefd en ik zal de Iraanse ambassadeur ook ontbieden. Wat ik ook zie, is dat de brutaliteiten verdergaan, en ook daarover zal ik de Iraanse ambassadeur interpelleren", vervolgt De Gucht. Volgens hem zullen de gebeurtenissen in Teheran de Europese Unie alleen maar kritischer maken tegenover Iran.

Vanuit Washington komen er gelijkaardige geluiden. "Uiteraard zijn we bezorgd over wat we zien", zegt een woordvoerder van het Witte Huis.

"Onze visie is dat de echte wil van het Iraanse volk volledig moet worden gerespecteerd", laat VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon weten.