Iraanse ordetroepen schieten op betogers

Ondanks een verbod om te betogen hebben honderdduizenden aanhangers van oppositiekandidaat Mousavi betoogd tegen de volgens hen vervalste uitslag van de presidentsverkiezingen. Verschillende bronnen melden nu ook dat de ordediensten op de betogers hebben geschoten. Daarbij zou een dode zijn gevallen.
De manifestanten schreeuwden leuzen zoals "Dood aan de Dictator", aan het adres van de herkozen president  Ahmadinejad. "De Iraniërs verkiezen de dood boven vernedering" en "Mousavi, wij steunen u" waren andere leuzen die werden gescandeerd.
Mir Hossein Mousavi, de hervormingsgezinde politicus die het volgens de officiële uitslag tegen Ahmadinejad moest afleggen, wilde zich in een toespraak tot het volk wenden. Hij had zijn aanhangers tot een betoging opgeroepen, maar volgens de staatsradio heeft het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken die manifestatie verboden.

Een journalist van het Franse persbureau AFP heeft gezien dat zowel Mousavi als Mehdi Karoubi - een andere presidentskandidaat die eveneens de herverkiezing van Ahmadinejad aanvecht - in een witte terreinwagen meedeed aan de betoging. Het was het eerste publieke optreden van Mousavi sinds het resultaat van de verkiezingen zaterdag is bekendgemaakt, melden de Arabische nieuwszender al-Arabiya en de Amerikaanse nieuwszender CNN. Mousavi heeft zijn aanhangers ook toegesproken.

"Een betoging die verboden wordt en waar toch een enorme massa op afkomt die het centraal gezag trotseert, dat is een prerevolutionaire situatie", zegt onze radiocollega Jef Lambrecht vanuit Teheran.

Het protest lijkt zich ook uit te breiden. Lambrecht heeft vernomen dat er ook betogingen zijn geweest in Isfahan, Shiraz en Tabriz.

Tientallen Iraanse opposanten opgepakt

In Iran zijn de afgelopen dagen 110 aanhangers van de oppositie aangehouden. Dat is althans de officiële versie. Andere bronnen hebben het over honderden arrestaties.
Intussen beklagen vele media zich over de enorme beperkingen die ze opgelegd krijgen bij de berichtgeving over de presidentsverkiezingen. Zo is de krant Kalameh Sabz, die de kandidatuur van Mousavi steunde, opgeschort. Een ploeg van de Spaanse openbare televisie TVE heeft het bevel gekregen om het land te verlaten.

Zondagavond kwam het opnieuw tot confrontaties tussen aanhangers van Mousavi en de politie (foto). Volgens ooggetuigen waren de rellen nog heviger dan zaterdagavond. Aanhangers van Mousavi zeggen dat er talrijke gewonden zijn gevallen en tientallen arrestaties zijn verricht. Een onafhankelijke bevestiging daarvoor is er wel niet.

VRT-journalist weer opgepakt

Dat de autoriteiten de buitenlandse journalisten liever kwijt dan rijk zijn, heeft VRT-journalist Jef Lambrecht mogen ondervinden. Hij is vanmiddag voor de tweede keer opgepakt door de politie. Hij bracht toen verslag uit over het protest aan de universiteit van Teheran.

Daar was een betoging van studenten aan de gang die protesteerden tegen de moord vannacht op drie van hun collega's door de Revolutionaire Wachten. De studenten lieten foto's van de lijken zien en de situatie was heel gespannen.

Lambrecht is twee uur vastgehouden door de autoriteiten die hem zijn opnameapparatuur hebben afgenomen. Hij is daarna onder begeleiding naar zijn hotel gebracht en heeft vernomen dat wellicht alle buitenlandse journalisten zullen worden uitgewezen. Gisteren was Lambrecht al een eerste keer voor korte tijd opgepakt.