Londen laat de invasie in Irak onderzoeken

Meer dan 6 jaar na het begin van de controversiële Amerikaans-Britse invasie in Irak laat de Britse regering een onderzoek naar die oorlog voeren. Dat heeft premier Gordon Brown meegedeeld in het Lagerhuis.
Een onafhankelijke commissie zal zich buigen over een periode van 8 jaar, van het oplopen van het conflict sinds de terreuraanslagen in de Verenigde Staten van september 2001, over de eigenlijke oorlog tot aan de "wederopbouw".  
Onder Tony Blair, de voorganger van Brown, was Groot-Brittannië samen met de VS zonder een mandaat van de Verenigde Naties begonnen aan de Irak-oorlog. Volgens Washington bezat het Irak van Saddam Hoessein massavernietigingswapens, maar achteraf bleek daar niets van aan.

De commissie zal achter gesloten deuren vergaderen, zei Brown. Ze zal na de terugtrekking van alle troepen op 31 juli beginnen  met haar werkzaamheden. Daarna zal een rapport opgemaakt worden waarin "alle informatie zal openbaar gemaakt worden, met uitzondering van die die de nationale veiligheid in gevaar brengen". Het rapport zal over een jaar klaar zijn, na de parlementsverkiezingen. De commissie zal toegang krijgen tot alle informatie.