Magna laat niet in zijn kaarten kijken over Opel

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), minister van Economie Patricia Ceysens (Open VLD) en minister van Werk Frank Vandenbroucke (SP.A) hebben opnieuw een gesprek gehad met drie topmensen van Magna, dat Opel in Europa zal overnemen. Over de toekomst van Opel Antwerpen werden ze echter niets wijzer.
Na de geruchten over een mogelijke sluiting van Opel Antwerpen wilde de Vlaamse regering meer duidelijkheid van Magna over wat ze van plan zijn, maar de Canadees-Oostenrijkse producent van auto-onderdelen laat niet echt in zijn kaarten kijken. Na een gesprek van ruim een uur waren Peeters en zijn collega's niet veel wijzer geworden.

"Ik heb begrepen dat Magna zegt: wij zitten nu in een onderzoek en houden alle opties open. Vandaag kunnen wij daar niets meer over zeggen", zei Kris Peeters achteraf. "Magna bezoekt momenteel alle Opel-vestigingen om de voor- en nadelen te onderzoeken. Pas nadien zal Magna conclusies trekken en een businessplan opmaken."

Volgens Peeters komt het er nu op aan om "rustig maar met heel veel daadkracht met Magna verder overleg te plegen om duidelijk te maken welke troeven Vlaanderen en Antwerpen in het bijzonder heeft".

De Vlaamse regering biedt Magna zoals bekend 500 miljoen euro steun aan. Een werkgroep moet ook uitklaren wat de mogelijkheden zijn voor de toekomst van de fabriek. Ook in Duitsland staan de diverse overheden klaar met geld. Magna zal ongetwijfeld alles met elkaar afwegen om een uiteindelijke beslissing te nemen, wellicht pas over enkele weken.

"Het stopt hier niet"

Rudi Kennes (ABVV) is positief over het gesprek van Magna en de Vlaamse regering. De oprichting van een werkgroep is belangrijk, zegt de vakbondsman nog. "Zo kunnen de partijen permanent in gesprek blijven en dat is belangrijk. Het stopt hier niet."