Proces over gasramp Ghislenghien echt gestart

Voor de correctionele rechtbank van Doornik is het proces over de gasramp in Ghislenghien opnieuw van start gegaan. Een eerste getuige, de architect van een fabriek, werd verhoord.
Het proces ging officieel van start op 25 mei, maar werd toen meteen uitgesteld naar 15 juni. Veertien personen en bedrijven staan er terecht.
Vandaag begon het proces met het verhoor van een eerste getuige, de architect van het gebouw van Diamant Boart. Het bedrijf bouwde op de plaats van de ramp aan een nieuwe fabriek.

De verdediging van de burgemeester van Aat, Bruno Van Grootenbrulle, en van gemeentesecretaris Marc Duvivier, wilde zes getuigen horen, onder wie Herman De Croo, burgemeester van de naburige gemeente Brakel, waardoor eveneens gaspijpleidingen lopen. Ze hadden graag zijn ervaringen gehoord in dat verband.

Het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen zijn tegen die getuigenverhoren. De rechtbank houdt haar antwoord op dat verzoek in beraad.

De gasramp in Ghislenghien vond plaats op 30 juli 2004. Er vielen 24 doden en 132 gewonden toen een gaspijpleiding ontplofte. Enkele dagen voordien was de leiding geraakt door een graafmachine. Het vonnis valt wellicht begin volgend jaar.