Sojaproducten Alpro in Amerikaanse handen

Voedingsgroep Vandemoortele heeft zijn sojadivisie Alpro verkocht aan het Amerikaanse Dean Foods voor 325 miljoen euro. De beide partijen hebben daarover een akkoord bereikt. Tegen het derde kwartaal moet de deal rond zijn.
Vandemoortele maakte begin dit jaar bekend dat het een koper zocht voor Alpro, de Europese marktleider voor voedingsproducten op basis van soja.

Onder meer Unilever, Raisio en Dean Foods kwamen in aanmerking voor de verkoop. Dean Foods trok uiteindelijk aan het langste eind en bood 325 miljoen euro.

Met Alpro halen de Amerikanen een bedrijf binnen dat in 2008 een omzet realiseerde van 260 miljoen euro. De transactie maakt "van Dean Foods een duidelijke wereldleider met een jaarlijkse retailverkoop van meer dan 1 miljard dollar in de aantrekkelijke markt van de sojadrinks", zegt Gregg Engles van Alpro.

Vandemoortele wil zich meer toeleggen op haar diepvriesbakkerij en margarines en vetten. Het bedrijf verwacht in 2009, zonder Alpro, een omzet van 1,1 miljard euro.