Vinders van Ötzi zijn eindelijk beloond

Bijna 18 jaar na de ontdekking van de ijsmummie Ötzi in de Alpen is er eindelijk juridische duidelijkheid over het vindersloon. De familie van de bergbeklimmer die de mummie ontdekt had, krijgt 150.000 euro toegekend.
Ötzi werd in september 1991 ontdekt door Helmut en Erika Simon, twee Duitse amateur-bergbeklimmers, op de grens van de Italiaanse en Oostenrijkse Alpen. Eerst werd gedacht dat het het lichaam van een slachtoffer van een ongeval was, maar al gauw werd duidelijk dat het een kostbare historische vondst was.
Onderzoek wees uit dat het ging om een mummie van een man uit de Nieuwe Steentijd, ongeveer 3150 jaar voor Christus. Hij werd "Ötzi" gedoopt, naar de naam van het dal waar hij gevonden werd. Hij is de oudste menselijke mummie die in Europa gevonden is.

Nadien volgde een lange juridische strijd omtrent het vindersloon van "Ötzi". Het echtpaar Simon (foto links) wilde erkend worden als de officiële vinders en daarvoor vergoed worden. Daarover is nu eindelijk een akkoord bereikt.

De overeenkomst werd goedgekeurd door de regering van de provincie Bolzano, in de Italiaanse regio Zuid-Tirol. Erika Simon krijgt 150.000 euro, maar moet wel opdraaien voor de gerechtskosten. Helmut Simon overleed in 2004 bij een ongeval in de bergen.

Het was overigens niet de eerste keer dat Ötzi het onderwerp van een dispuut was. Eerder ruzieden Oostenrijk en Italië al over wie de mummie mocht houden. Italië won het pleit.

lees ook