Voor 40 miljoen aan drugs in beslag genomen

De Belgische en Nederlandse politiediensten hebben een belangrijk internationaal drugskartel opgerold en in totaal voor 40 miljoen euro aan drugs in beslag genomen. Het gaat om een van de grootste drugsvangsten ooit. Dat heeft de federale gerechtelijke politie in Hasselt bekendgemaakt.
De bende had vertakkingen in Latijns-Amerika, Europa en Afrika. Ze produceerde cocaïne in Zuid-Amerika, verscheepte ze naar Antwerpen en voerde ze terug naar Groot-Brittannië. Het kartel produceerde en verhandelde ook op grote schaal cannabis, xtc en amfetamines.
Na een 3 jaar durend onderzoek, waarbij Nederlandse en Belgische instanties nauw samenwerkten, kon de organisatie ontmanteld worden. Ongeveer 400 politieagenten vielen gisteren op 29 plaatsen binnen voor huiszoekingen, waarvan 11 in België werden uitgevoerd. Leiders van de bende zaten op dat moment bijeen op camping "Parelstrand" in Lommel.

In totaal werden 13 verdachten opgepakt: 7 in Nederland, 5 in België en 1 in Dubai. 5 verdachten zijn intussen vrijgelaten, de overige 8 blijven aangehouden, onder wie het kopstuk van de bende. Het gaat om een 48-jarige Nederlander die in Lommel woont.

Bij de huiszoekingen werden grote hoeveelheden drugs in beslag genomen. In Duitsland ging het om 400 kilogram amfetamines en 130 kilo hasj, in Groot-Brittannië om 200 kilo amfetamines en 20 kilo hasj en in Antwerpen om 7 ton hasj. De speurders hadden ook een schip in het vizier, met de Antwerpse haven als bestemming, dat 3 ton cocaïne aan boord had. De boot werd in beslag genomen en maakt deel uit van verder onderzoek.

Het gaat om een van de grootste drugsvangsten ooit, met een totale waarde van 40 miljoen euro.