Weer Belgische soldaten onder vuur genomen

In het noorden van Afghanistan zijn vandaag alweer Belgische militairen onder vuur genomen. Defensie bevestigt het incident. Niemand raakte gewond, er is alleen lichte materiële schade. Vandaag raakte ook bekend dat eerder al Belgische militairen in Afghanistan waren aangevallen.
Een dertigtal Belgische militairen werden donderdag zwaar onder vuur genomen door talibanstrijders. Tijdens een gevecht van een uur is over en weer geschoten tussen de Belgen en het Afghaanse leger aan de ene kant en talibanstrijders aan de andere kant. Ook een Amerikaanse F-16 is tussenbeide gekomen.

Het is de eerste keer dat bekend raakt dat Belgen in Afghanistan in gevechten verwikkeld raken. De Belgen maken deel uit van een opleidingsteam dat het Afghaanse leger bijstaat.

Volgens het ministerie van Defensie is de operatie volgens de regels verlopen. "Ze zijn donderdag bij het uitvoeren van hun opdracht, namelijk het coachen en begeleiden van een Afghaanse eenheid, mee onder vuur genomen door opposanten", zegt woordvoerster Ingrid Baeck. "Ze hebben daarop de "drills" toegepast, zoals ze die aangeleerd hebben."

De oppositiepartijen SP.A en Groen! wijzen erop dat er al eerder dergelijke incidenten plaatsgevonden hebben en beschuldigen minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V)ervan dat hij informatie heeft achtergehouden.

Minister De Crem noemt de kritiek "voorspelbaar omdat men van bij het begin tegen die operatie was". Hij benadrukt dat de Belgen in het noorden van Afghanistan de door de regering "duidelijk vastgelegde" opdracht hebben om Afghaanse militairen te begeleiden.

"Maar uitsluiten dat er iets gebeurt, kun je niet. Iedere dag zijn er wel kleinere incidenten. Binnenkort zijn er presidentsverkiezingen in Afghanistan, dat speelt ook mee. Wij zitten elke dag op het terrein, je kan het risico niet uitsluiten."