Werkgelegenheid in eurozone daalt fors

De werkgelegenheid in de eurozone is in het eerste kwartaal van 2009 gedaald met 0,8 procent. Dat is de sterkste daling ooit sinds de start van de metingen in 1991, meldt Eurostat, het bureau voor Statistiek van de Europese Unie.
Het aantal werkende mensen in de eurozone daalde in de eerste drie maanden met 1,2 miljoen. Het is het derde opeenvolgende kwartaal waarin de werkgelegenheid afneemt. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2008 daalde de werkgelegenheid met 1,2 procent.
Van alle landen waarvan cijfers beschikbaar zijn, vertoont Spanje veruit de grootste daling van de werkgelegenheid. Het eerste kwartaal nam het aantal werkende mensen er af met 3,1 procent, op jaarbasis met 6,4 procent.

Volgens Martin van Vliet, econoom bij ING, laten de cijfers zien dat de loongroei het komende jaar matig zal zijn. De intenties van werkgevers om mensen in dienst te nemen of cijfers over tijdelijke tewerkstelling wijzen bovendien op verder jobverlies in het huidige en de volgende kwartalen.

De enige sprankel hoop voor de arbeidsmarkt ziet hij in het feit dat het tempo van de afname van de economische groei aan het afzwakken is. Dat effect zou zich op de arbeidsmarkt moeten voortzetten vanaf het derde kwartaal.