"Elke dag komen er vijftig asielzoekers bij"

In Brussel hebben zowat honderd mensen betoogd tegen het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers. Ze beweren dat er 2.000 opvangplaatsen te weinig zijn.
Er waren onder meer actievoerders van Vluchtelingennetwerk Vlaanderen, de OCMW's en de opvangcentra vertegenwoordigd. Ook de OCMW's namen deel aan de actie omdat zij sinds kort weer geld geven aan asielzoekers. Ze moeten daarmee op zoek naar een betaalbare woning, omdat de opvangcentra zelf volzet zijn.

Een onhoudbare situatie, zeggen de actievoerders, want nu al zijn er 2.000 opvangplaatsen te kort en de nood wordt elke dag nijpender: "Elke dag komen er in ons land 50 asielzoekers bij. In de eerste plaats is er dringend nood aan plaatsen voor hen, maar er moet ook meer aandacht komen voor de integratie in ons land", zegt Piet  Van Schuylenbergh van de Vereniging van Vlaamse steden en Gemeenten.

Gespannen situatie rond kantoorgebouw

Naar schatting 1.500 mensen zonder papieren bezetten gebouwen in Brussel, en zijn vaak al weken in hongerstaking. Momenteel houdt de politie een kantoorgebouw bij het Noordstation in de gaten. Het pand wordt bezet door 500 mensen zonder papieren, en zal een van de komende dagen ontruimd worden.

Het gebouw is eigendom van Fortis Real Estate, de vastgoeddochter van Fortis. Die spande een rechtszaak aan om te eisen dat het gebouw ontruimd zou worden. Gisteren kropen zowat 20 asielzoekers op het dak van het bouwvallige pand om de druk op te drijven, maar na onderhandelingen met de politie hebben ze die actie stopgezet.

Er wordt nu verwacht dat de deurwaarder binnenkort de hulp inroept van de politie om het gebouw te ontruimen.